Milí zákazníci ,musíme Vás upozornit, že objednávky od 14.6.2024 do 7.7.2024 budeme expedovat až 8.7.2024. Děkujeme za trpělivost a pochopení. Jan Kubát

Nechte si vyčinit kůži od opravdových odborníků!

DavidRodinná firma Kubát se zdaleka nezabývá pouze ruční výrobou kožených batohů, kabelek, tašek, pásků, peněženek a dalších doplňků z přírodních kůží. Jednou z jejích aktivit je od roku 1988 i zakázkové činění kůží. A co to vlastně znamená? Při činění, neboli vyčiňování, se ze surové kůže vytváří useň. Pokud by se totiž kůže nevyčinila, po několika dnech by začala hnít, v lepším případě by po usušení byla tvrdá a lámavá. Jakmile se kůže vyčiní, zůstane krásně měkká, tvárná a nepodléhá zkáze.

První zmínky o činění kůží najdeme již tisíce let před naším letopočtem, a to zejména z oblasti Egypta a v některých asijských zemích. Lidé totiž velice rychle zjistili, že neopracovaná kůže nemá dlouhou trvanlivost. Zkoušeli proto různé způsoby, z nichž se jako nejefektivnější v začátcích osvědčilo pomazávání tukem a vyčiňování kouřem.

Od starověku až do 19. století bylo nejčastějším způsobem vyčiňování kůží máčení do roztoku třísla (rozdrcená kůra stromů) a vody. V některých menších dílnách se tento postup používá dodnes. Od poloviny 19. století jej však téměř nahradilo chromočinění - činění pomocí solí chromu. Dnes se mimo těchto dvou způsobů setkáme ještě s činěním tukem, aldehydy nebo kombinací několika druhů činění.

Zpočátku byly kůže pouze prostředkem pro oblékání a zahřívání, později se kůže začala používat i pro čalounění nábytku. Ten byl však výsadou šlechty, a byl znakem luxusu a bohatství. Ještě v nedávné době byl zájem o kožené zboží na ústupu, dnes se však zase vrací do obliby, protože je stále symbolem kvality a nadčasovosti.

V naší dílně si můžete nechat vyčinit ovčí i králičí kůže, kůži z divokých prasat, z jelena, lišek, drobných kožešinových zvířat a mnohých dalších. Kožešiny a kůže je třeba dodat nám nasolené nebo usušené. Lepší je v tomto případě konzervace zasolením - po vychladnutí kůže ji na straně masa vydatně zasolíte (například u ovce se použije 1 – 2 kg soli). Poté ji přeložíte proti sobě na polovinu a zamotáte. Zasolit se nedají kožešiny z lišky, kuny, tchoře či králíka, tyto kožešiny je třeba jen nechat vysušit. Naopak k sušení nevhodné jsou kůže prasete, jezevce nebo telete, ty se po usušení již nedají vyčinit. Při delším skladování nebo v letních měsících je nutné vykostit nohy.

O vyčiněnou kůži nebo kožešinu není složité se starat - stačí ji uchovávat na suchém místě, jednou za čas provětrat, a pokud je třeba zbavit ji prachu, jednoduše ji můžete vyluxovat nebo vyprášit.