Nechte si vyčinit kůži od opravdových odborníků!

DavidRodinná firma Kubát se zdaleka nezabývá pouze ruční výrobou kožených batohů, kabelek, tašek, pásků, peněženek a dalších doplňků z přírodních kůží. Jednou z jejích aktivit je od roku 1988 i zakázkové činění kůží. A co to vlastně znamená? Při činění, neboli vyčiňování, se ze surové kůže vytváří useň. Pokud by se totiž kůže nevyčinila, po několika dnech by začala hnít, v lepším případě by po usušení byla tvrdá a lámavá. Jakmile se kůže vyčiní, zůstane krásně měkká, tvárná a nepodléhá zkáze.

První zmínky o činění kůží najdeme již tisíce let před naším letopočtem, a to zejména z oblasti Egypta a v některých asijských zemích. Lidé totiž velice rychle zjistili, že neopracovaná kůže nemá dlouhou trvanlivost. Zkoušeli proto různé způsoby, z nichž se jako nejefektivnější v začátcích osvědčilo pomazávání tukem a vyčiňování kouřem.

Od starověku až do 19. století bylo nejčastějším způsobem vyčiňování kůží máčení do roztoku třísla (rozdrcená kůra stromů) a vody. V některých menších dílnách se tento postup používá dodnes. Od poloviny 19. století jej však téměř nahradilo chromočinění - činění pomocí solí chromu. Dnes se mimo těchto dvou způsobů setkáme ještě s činěním tukem, aldehydy nebo kombinací několika druhů činění.

Zpočátku byly kůže pouze prostředkem pro oblékání a zahřívání, později se kůže začala používat i pro čalounění nábytku. Ten byl však výsadou šlechty, a byl znakem luxusu a bohatství. Ještě v nedávné době byl zájem o kožené zboží na ústupu, dnes se však zase vrací do obliby, protože je stále symbolem kvality a nadčasovosti.

V naší dílně si můžete nechat vyčinit ovčí i králičí kůže, kůži z divokých prasat, z jelena, lišek, drobných kožešinových zvířat a mnohých dalších. Kožešiny a kůže je třeba dodat nám nasolené nebo usušené. Lepší je v tomto případě konzervace zasolením - po vychladnutí kůže ji na straně masa vydatně zasolíte (například u ovce se použije 1 – 2 kg soli). Poté ji přeložíte proti sobě na polovinu a zamotáte. Zasolit se nedají kožešiny z lišky, kuny, tchoře či králíka, tyto kožešiny je třeba jen nechat vysušit. Naopak k sušení nevhodné jsou kůže prasete, jezevce nebo telete, ty se po usušení již nedají vyčinit. Při delším skladování nebo v letních měsících je nutné vykostit nohy.

O vyčiněnou kůži nebo kožešinu není složité se starat - stačí ji uchovávat na suchém místě, jednou za čas provětrat, a pokud je třeba zbavit ji prachu, jednoduše ji můžete vyluxovat nebo vyprášit.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení